Sahabat

Ahad, 23 Jun 2013

Scabbies : Kudis Buta (Part 2 - Final)

Assalamualaikum semua.. dah lama part 1 publish.. part 2 plak lewat giler. Takpe.. at least ada kan kan. Hehe. Ok sambungan...

Bila dah pakai scaboma lotion.. gatalnya berkurangan.. tapi takde tanda2 pun nak hilang. Selain tu doktor ada bagi ubat makan.. itu pun macam tak memberi kesan. Hmm.. takkan nak tambah dos ubat plak kan.. so daku ambil keputusan untuk buat natural remedies.. daku buat banyak search kat internet berkaitan scabbies.

Stars with understanding scabbies mites ni.. kitaran hidup.. apa yg menyebab dia mati dan bermacam2 lagi. Antara yg daku masih boleh ingat.



1) Sacbbies mites boleh hidup tanpa badan manusia selama 4 - 5 hari. Lepas tu dia akan mati.
2) Jangan lupa.. ia ada telur.. ia boleh bertelur di kusyen2 dan fabrik2 kita.
3) Scabbies mites ni akan mati bila suhu kepanasan mencecah 35- 40 darjah celcius.. ingat2 lupa plak dah.
4) Antara remedies yang dikatakan berjaya oleh one english lady is tea tree oil.

So.. dari fakta2 yang daku kumpulkan daku fikir.. "macamana daku nak pisahkan diriku dari sabbies mites tu selama 4 - 5 hari. Takkan nak duduk rumah orang.. nanti tak pasal2 menjangkit kat orang pulak". Kalau nak bersihkan semua langsir, kusyen dan all fabrics kena gunakan solution tea tree oil.. mahal mak oiii extract tea tree oil tu... hmmm... fikir punya fikir daku nekad.

Daku ambil cuti 3 hari balik kampung. Campur weekend jadi 5 hari daku tinggalkan rumah kan. Suami taknak ikut balik so daku balik ngan Syadiyah je. Tapi cemana kalau mites tu duduk kat husband pulak. Daku bgtau husband kalau boleh jangan balik rumah.. balik rumah kakak dia sampai daku balik.

Daku balik kampung confirm takde scabbies mites tu except for those that I carry ni la. Hmm.. rasa macam citer alien plak.. daku jadi host dia kan. Muahahaha. Bila sampai kat kampung.. daku tengok scabbies tu masih lagi tak kurang2. Daku teringat yang ia akan mati pada suhu 35 - 40 darjah celcius. My mom punya rumah ada water heater.. so apa lagi.. daku memang bertapa kat dalam toilet setiap kali mandi selama ada kat rumah my mom.

First time buat self-treatment tu.. daku tak naikkan temp secara drastic.. stage by stage daku naikkan sampai yang paling panas kat water heater tu. Daku tala kan air panas tu dari satu spot to another spot selama 2 - 3 minit each spot. Sampai mak menjerit.. "oii.. nak berkampung kat dlm tu?".. muahahaha. Sorry mak.. nanti saya bayo bil air ye. Hehehe.

Lepas buat first time tu je dah nampak effect. Keluar dari shower... ketika nak pakai baju daku belek setiap spot scabbies yg ada kat badan.. each of them telah bertukar warna dari merah kepada gelap macam nak hitam. Pastu daku sapu lagi scaboma lotion. Alhamdulillah.. lepas first effort tu je.. terus je dah takde langsung rasa rengsa atau gatal2 atau mengenyam. So daku teruskan buat macam tu selama daku kat rumah mak. Akhirnya.. I am free from scabbies. Cuma nak tunggu kesannya hilang. Imagine.. dalam masa 1 hari setengah je dah successful.

Daku berdebar2 nak balik KL.. takut masih ada sisa2 mites tu kat rumah. Tapi alhamdulillah.. after a week takde tanda2 scabbies tu gatal semula or what... dan dalam masa tak sampai seminggu semua tanda2 kudis scabbies dah clear.. as good as new.. hehehehe.

So friends.. nak bagitau kat sini.. cara paling berkesan untuk sembuh ialah bunuh the cause.. in this case.. the mites. Both kat fabric dan kat badan.

13 ulasan:

  1. Thanks blogger.. mama syadiyah. Sy ni pun tk tau mana dpt jangkitan scabbies.. hukhuk...dh lah tgh pregnant.. in sha allah nk cuba cara2 u kat PART2 ni.. harap2 sgt bole bjaya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. No problem Deqwa. Mudah2an boleh sembuh ye tanpa kena pengambilan ubat2 yang memang "racun" tu. Insya-Allah. Kesian awak. Apa2 boleh share sini ya. :)

      Padam
  2. Thanks Mama Syadiyah kongsi cara2 nak bunuh scabbies ni.....tp kalau x de shower...blh ke pakai air panas je & rendamkan tgn yg kena scabbies tu? hu..hu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Honey Mimi... boleh cuba dear. Sebab secara teorinya.. membunuh kuman scabbies tu dengan suhu yang tinggi. Tapi bila kita masak sendiri air.. kena berjaga2 dengan suhunya. Kalau shower ni max pun masih boleh kita tahan. So.. be careful dengan suhu ya. Taknak sampai melecur pula nanti. Semoga berjaya dear.

      Padam
  3. Sedihnya.anak sy since 4bulan kena scabies.sampai skg nak masuk 11 bulan x elok lg. Dan lg sedih sb dh jangkit dgn sy .nak kata berubat mmg dah puas merata klinik sy pergi .tea tree oil pn sy sapu berbotol botol. Maybe nak kene try mandi air panas mcm sis ckp tu...mudahan membantu...kt rumah mak saya ni mmg trlalu banyak kucing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Chuck Bartowski.. insya Allah boleh cuba cara ni. Cuma suhu tu kita tak tahu nak control macamana kan.. sebab between baby dengan orang dewasa ni.. ketahanan pada suhu tu berlainan. Awak boleh cuba dengan cara naikkan suhu secara perlahan2 dan lihat reaksi baby serta keadaan kulit di tempat shower air panas tu ditujukan.

      Buat masa ni apa kata jauhkan dia dari tempat yang ada kucing dulu. Bagi dia pulih sepenuhnya dulu dan develop sendiri ketahanan terhadap kutu scabbies ni.

      Nanti jangan lupa share ya apa hasilnya. Semoga Allah permudahkan dan berikan kesembuhan kepada baby awak.

      Padam
  4. Apa yg sy tau skit psl hama scabies yg pd haiwan xbole jangkit manusia cuma kta akan dpt kesan merah2. Lg 1 segala brg dlm rmh kne bersihkn dgn pembunuh kuman kemudian vacuum, pakaian n mn yg bole d cuci kne cuci dgn air panas, yg xbole kne jemur matahari@bungkus dgn plastik selama lbh kurg 1mggu.. lg baik buat fogging utk rmh confirm dia mati kemudian vacuum n bersihkn peralatan rmh. Utk treatment pulak sesiapa yg tgl serumah kne buat.. lg bgus mandi d hot spring. Sbnrnya hama ni suka bdn yg byk asid.. org yg ada mslh eczema n sewaktu dgnnya senang djangkiti. Sj suka2 kongsi info

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Aisya. Boleh baca posting saya yang pertama mengenai mendapat kudis buta ni. Yang ini posting kedua. Ia bukan hama scabbies kucing yang menjangkit pada saya.. tapi fungal infection yang teruk pada kittens yang mana kumannya hinggap pada saya dan menyebabkan kudis buta. Kutu pada kucing tak akan jadi kutu juga pada manusia. Apa yang ada pada kucing boleh meninggalkan effect pada manusia.. cuma effect yang berbeza.

      Padam
  5. Salam.boleh dptkan nom hp.saya wawa.anak baru kena scabies ni.kalo bole nk tnya lebih lanjut.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikummussalam Salwa. Maaf lambat baca. Saya ada cuba add anda di hangout. Bagaimana keadaan anak?

      Padam
  6. Assalamualikum akk..nak no telefon leh ke?sy nak tnya akk psl ni..ank sy yg first dh ok tp msh gatal2 n bji ada dua tga bji pastu ank yg lasst ni truk sgt2... Smpi brdrh2 sbb dia gatal n bru 10 months usia dia..hmm ksian kt dia..sy pon dh jgkit gtal2 dh stu bdn..dh xtau nak wat cm na..klu akk ada fb ka blh jgk messenger..

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. Salam kak,
    aritu kena scabies ni, pastu jumpa doc dpt ler ubat sapu dan antibiotik...elok terus,
    lepas beberapa bulan, dpat balikk
    wahhh stress giler, ubat sapu pon xde aigooo
    pergi farmasi nak beli ubat, pastu dia rekomenkn scaboma lotion ni sbb dia kata dkt hospital byk guna ubat ni. Jadi penggunaan scaboma lotion ni kak guna mcm mana? brapa kali penggunaan nyayg boleh dp kesan yg efektif?

    BalasPadam

Extra Cash with Heart Beat (Not against Nuffnang rules)

Assalamualaikum semua,

Ni nak sharing dengan semua mengenai satu lagi cara untuk menambah pendapatan. Seperti biasa.. iklan klik klik dapat duit. Hehehe. Setiap klik akan memberikan 4 sen di dalam akaun anda. Yang sangat penting yang perlu kita tahu ialah iklan ini tidak bercanggah dengan peraturan Nuffnang sebab Hearbeat bukan merupakan competitor. Perniagaan Nuffnang ialah pengiklanan manakala Hearbeat pula menjual cenderahati. So.. there's no conflict of interest.

Untuk mula memperolehi pendapatan, sila ikut step2 yang telah saya sediakan ye. Ikut betul2.. mesti boleh dapat. Tak susah mana pun. Hehe.

1) Untuk mula mendaftar, sila klik di banner di bawah ni dan satu tab/window baru akan dibuka yang membawa anda semua ke website Hearbeat. Ok. Klik dulu.



Nak tau seterusnyaa??? Klik di Baca Seterusnya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...